donate
Pada hari Jumaat, 27 Oktober 2023, PBB telah mengadakan persidangan untuk mengundi resolusi yang menyeru kepada gencatan senjata kemanusiaan di Gaza, yang sedang dilanda oleh peperangan antara Israel dan Hamas. Resolusi ini mendapat sokongan daripada 120 negara, termasuk Malaysia, tetapi ditentang oleh 14 negara, iaitu:

A: Austria
C: Croatia, Czechia
F: Fiji
G: Guatemala
H: Hungary
I: Israel
M: Marshall Islands, Micronesia
N: Nauru
P: Papua New Guinea, Paraguay
T: Tonga
U: United States of Amerika

Resolusi ini menuntut agar semua pihak yang terlibat dalam konflik menghormati undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan undang-undang hak asasi manusia, dan memastikan perlindungan terhadap orang awam, terutamanya kanak-kanak, wanita, dan pekerja kesihatan. Resolusi ini juga menyeru agar bantuan kemanusiaan dan akses ke Gaza dapat disediakan tanpa halangan, dan agar sekatan yang dikenakan oleh Israel sejak tahun 2007 dapat diketepikan.
Amerika Syarikat memberi alasan bahawa resolusi ini tidak menyebut tentang hak Israel untuk mempertahankan diri, dan bahawa resolusi ini tidak akan membantu untuk menghentikan pertumpahan darah atau menyelesaikan punca-punca konflik. Amerika Syarikat juga berkata bahawa ia sedang terlibat dalam diplomasi langsung dengan Israel dan Hamas untuk mencapai gencatan senjata dan mengakhiri keganasan.
Negara-negara Arab dan Palestin mengecam sikap Amerika Syarikat dan negara-negara yang menentang resolusi PBB itu. Mereka menuduh Israel melakukan jenayah perang dan melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa. Mereka juga menuntut agar Israel menghentikan sekatan yang dikenakan ke atas Gaza.
PBB memberi amaran bahawa situasi kemanusiaan di Gaza adalah sangat kritikal dan menyedihkan. PBB berkata bahawa lebih daripada 20,000 penduduk di Gaza telah hilang tempat tinggal akibat serangan Israel. PBB juga berkata bahawa Gaza mengalami krisis air, listrik, dan perubatan akibat sekatan dan pemutusan talian komunikasi
donate
Previous articleGaza terputus dari dunia luar akibat pemutusan komunikasi oleh Israel
Next articleGaza Terima Bantuan Makanan Daripada Rakyat Malaysia Melalui G4 .z4 Fasa 5