donate

Kenyataan Media Aid4Palestine

Aid4Palestine berasa amat prihatin dan sedih dengan keadaan rakyat Palestin yang sedang berada dalam kecemasan perang yang berlaku sejak 7 Oktober 2023. Kami mengecam tindakan Israel yang melancarkan serangan udara ke atas Gaza dan membunuh serta mencederakan ratusan orang awam, termasuk kanak-kanak, wanita dan warga tua. Operasi Taufan Al-Aqsa yang dilancarkan oleh pejuang Hamas dan kumpulan-kumpulan Islam lain sebagai tindak balas terhadap pencerobohan dan penghinaan Israel terhadap Masjid Al-Aqsa, tempat suci umat Islam.

Menurut laporan terkini, jumlah kematian di pihak Palestin telah melebihi 600 orang, manakala lebih daripada 1,700 orang mengalami kecederaan akibat serangan Israel. Di pihak Israel pula, angka kematian dilaporkan lebih daripada 700 orang, manakala lebih daripada 2,000 orang cedera akibat roket-roket yang dilepaskan oleh pejuang Palestin⁶. Konflik ini juga telah menjejaskan keselamatan dan kesejahteraan warga asing yang berada di Israel dan Gaza.

Aid4Palestine menggesa masyarakat antarabangsa, terutamanya negara-negara Islam, untuk bersatu padu dan memberi sokongan moral, politik dan kemanusiaan kepada rakyat Palestin yang sedang berjuang untuk mempertahankan tanah air dan agama mereka. Kami juga menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk mengambil tindakan segera bagi menghentikan keganasan Israel dan menegakkan keadilan bagi rakyat Palestin. Kami juga menyeru agar Israel menghormati hak asasi manusia dan hukum antarabangsa, serta mengakhiri pendudukan dan penindasan terhadap rakyat Palestin.

Aid4Palestine juga akan mengadakan kempen derma bagi membantu rakyat Palestin yang memerlukan bantuan perubatan, makanan, air dan perlindungan. Kami mengajak semua pihak yang prihatin untuk menyumbang seikhlas hati mereka bagi meringankan beban rakyat Palestin yang sedang menghadapi krisis kemanusiaan. Kami juga akan bekerjasama dengan agensi-agensi bantuan lain yang berada di Gaza untuk memastikan bantuan sampai kepada mereka yang memerlukan.

Sehubungan dengan itu, Aid4Palestine2.0 akan dilancarkan secara besar-besaran seluruh negara. Sebagai pemula, majlis perlancaran Aid4Palestine 2.0 akan diadakan pada hari jumaat ini 13 Oktober 2023 di Masjid Rusila, Marang. Majlis akan diadakan sebaik sahaja selesai kuliah khas Dhuha dari Masjid Rusila yang akan disampaikan oleh Tuan Guru Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang.

Aid4Palestine berdoa agar Allah SWT melindungi rakyat Palestin dan memberi mereka kemenangan atas musuh-musuh mereka. Kami juga berdoa agar Allah SWT memberi kesabaran dan ketabahan kepada keluarga-keluarga yang kehilangan ahli-ahli mereka akibat perang ini. Kami juga berdoa agar Allah SWT menyembuhkan mereka yang cedera dan memberi mereka kesihatan yang baik.

YB USTAZ MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI

Pengerusi Aid4Palestine

Sebarang maklumbalas menegenai Aid4Palestine boleh menghubungi:

Dr. Suhazeli Abdullah

Setiausaha Sekretariat Aid4Palestine.

Email: aid4Palestine@gmail.com

Website: https://aid4palestine.org/

Sumbangan boleh ke

Akaun Maybank 5644-9050-4393

PERTUBUHAN KEMANUSIAAN DAN BANTUAN SEJAGAT MALAYSIA

11 Oktober 2023

donate
Previous articleKEMPEN KIBARKAN BENDERA PALESTIN
Next articleMengapa kita memberikan perhatian kepada PALESTIN