donate

🚨Sorotan harian dari Pejabat Media Kerajaan mengenai agresi pendudukan Israel yang sedang berlangsung di Gaza untuk hari kesembilan berturut-turut:

🔹 Dalam masa 24 jam yang lalu, 357 warga telah syahid, dan 1000 telah cedera, menjadikan jumlah keseluruhan syuhada kepada 2450 dan lebih daripada 9200 warga cedera dengan pelbagai tahap kecederaan.

🔹 Seperempat penduduk Gaza kini hilang tempat tinggal selepas dipaksa berpindah dari rumah mereka akibat pengeboman dan serangan udara, dengan ramai yang mencari perlindungan di tempat tinggal sementara dengan saudara-mara.

🔹 Pendudukan Israel telah meruntuhkan sepenuhnya 2185 bangunan dan kompleks, yang terdiri daripada 8840 unit perumahan. Tambahan pula, 83750 unit perumahan telah rosak separa, dengan 5434 unit tidak boleh didiami.

🔹 Sekolah juga menjadi sasaran keganasan Israel, dengan 14 sekolah dikeluarkan dari perkhidmatan kerana kerosakan teruk, dan 143 sekolah mengalami pelbagai tahap kerosakan.

🔹 Pengambilan jenazah syuhada menghadapi cabaran yang besar kerana kekurangan alat dan peralatan yang diperlukan untuk mengeluarkan runtuhan. Ratusan syuhada masih terkubur di bawah puing-puing rumah mereka, yang dibom tanpa amaran terlebih dahulu.

🔹 Operasi penilaian kerosakan adalah anggaran awal dan kasar, dengan memberi tumpuan kepada kawasan yang boleh diakses oleh pasukan kerajaan. Banyak kawasan masih tidak boleh diakses kerana keamatan pengeboman dan sasaran langsung pasukan penyelamat oleh pendudukan Israel.

🔹 Kami menyeru agar penghantaran bantuan pelepasan dan kemanusiaan segera dilakukan, termasuk ubat-ubatan, bekalan perubatan, dan peralatan penyelamat, untuk mengambil jenazah syuhada dan menyelamatkan yang cedera dari bawah puing-puing rumah mereka yang musnah.

🔹 Angka korban dan kerosakan dari hari kesembilan agresi, termasuk syuhada dan kemusnahan di unit perumahan, melebihi apa yang dilihat semasa agresi 2014, yang berlangsung selama 51 hari, menekankan keparahan jenayah yang dilakukan oleh pendudukan.

Pejabat Media Kerajaan
Ahad – 15 Oktober 2023

donate
Previous articlePeristiwa Perang Taufan Al-Aqsa Akan Menimbulkan Gelombang Lebih Besar?
Next articleBANGUNAN SUMBANGAN RAKYAT MALAYSIA HANCUR