donate

Situasi Kemanusiaan di Palestin

Palestina menghadapi krisis kemanusiaan yang parah akibat serangan Israel yang berterusan. Menurut Pejabat Media Kerajaan, sejak permulaan pembantaian Israel ke atas Gaza, seramai 3,785 orang Palestin telah terbunuh, termasuk 369 orang pada hari ke-13 sahaja. Daripada jumlah itu, 81 orang terbunuh di kawasan selatan yang dianggap selamat. Jumlah kecederaan pula mencapai 12,493 orang.

Serangan Israel juga menyebabkan kematian 484 keluarga Palestin secara keseluruhan, yang membawa kepada kematian 2,776 orang awam. Jumlah orang yang terpaksa mengungsi meningkat kepada satu juta orang. Sekolah-sekolah dan rumah-rumah Palestin juga menjadi sasaran serangan Israel. Sebanyak 160 buah sekolah telah dibom, dengan 19 daripadanya tidak boleh digunakan lagi. Seramai 127,720 unit perumahan telah rosak, dengan 9,500 daripadanya tidak layak didiami.

Ibu Hamil 7b Bulan turut Syahid di bom

Situasi ini menunjukkan betapa tragisnya nasib rakyat Palestin yang teraniaya oleh Israel. Mereka memerlukan bantuan kemanusiaan yang segera dan berkesan dari masyarakat antarabangsa. Selain itu, mereka juga memerlukan sokongan politik dan moral untuk menuntut hak mereka sebagai bangsa yang merdeka dan berdaulat.

donate
Previous articleAS sekat resolusi PBB salur bantuan kemanusiaan di Gaza
Next articleSerangan udara Israel ke atas gereja di Gaza