donate

Konflik antara Israel dan Palestin semakin meruncing, dengan Iran memberi amaran terkini kepada Israel, jika terus meningkatkan konflik di Gaza, ia berisiko melibatkan penyertaan tentera negara itu.

“Jika mereka tidak menghentikan kekejaman mereka di Gaza, Iran tidak boleh hanya menjadi pemerhati,” kata Menteri Luar Iran, Hossein Amirabdollahian, dalam satu kenyataan pada Ahad¹.

Iran adalah salah satu penyokong utama Hamas, kumpulan pejuang yang menguasai Gaza dan melancarkan serangan roket ke arah Israel. Iran juga bersekutu dengan Hizbullah, kumpulan pejuang di Lebanon yang juga menentang Israel.

Sementara itu, Presiden Palestin Mahmoud Abbas menegaskan, tindakan dan dasar kumpulan Hamas tidak mewakili rakyat Palestin. Menurut laporan agensi berita WAFA, Abbas menegaskan kepada Presiden Venezuela, Nicolas Maduro, Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) adalah “wakil sah tunggal rakyat Palestin”¹.

Abbas juga menggesa dunia untuk mengambil tindakan segera untuk menghentikan serangan Israel yang membunuh ribuan orang di Gaza. Abbas berkata, rakyat Palestin berhak untuk mempertahankan diri dan tanah air mereka dari penjajahan dan penindasan Israel.

Serangan udara Israel di Gaza telah menyebabkan kematian sekurang-kurangnya 2,670 orang, manakala 9,600 yang lain cedera, menurut Kementerian Kesihatan Palestin¹. Serangan itu juga telah merosakkan infrastruktur dan kemudahan awam di Gaza, termasuk hospital, sekolah, dan masjid.

Pesuruhjaya Agensi Bantuan PBB Philippe Lazzarini menegaskan, krisis kemanusiaan di Gaza kini berada di kedudukan yang sangat kritikal. Beliau berkata, rakyat Gaza memerlukan bantuan kesihatan, makanan, air bersih, dan perlindungan segera¹.

Israel pula mendakwa telah menewaskan lebih 300 pejuang Hamas dan menghancurkan lebih 2,000 roket yang disimpan di Gaza². Israel juga mengatakan telah menawan 155 tawanan dari Hamas dan sedang berusaha untuk membebaskan mereka¹.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata, Israel sedang berperang dengan Hamas dan tidak akan berhenti sehingga mencapai matlamatnya. Beliau juga mengarahkan pengerahan rizab sepenuhnya untuk operasi ketenteraan ini².

Masyarakat antarabangsa telah mengecam keras eskalasi kekerasan di Timur Tengah, dan mendesak agar gencatan senjata segera dicapai. Beberapa negara, seperti China, Perancis, dan Inggris, telah mengirimkan utusan khusus untuk membantu proses diplomasi¹. Namun, hingga saat ini, belum ada tanda-tanda penyelesaian konflik yang berkepanjangan ini.

17/10/2023

Rujuk
(1) [LAPOR LANGSUNG] Angka korban di Gaza meningkat kepada 2,670, mangsa …. https://www.astroawani.com/berita-dunia/lapor-langsung-palestin-terus-bermandi-darah-israel-mengganas-440726.
(2) Palestin terus bermandi darah, Israel mengganas | Astro Awani. https://www.astroawani.com/berita-dunia/palestin-terus-bermandi-darah-israel-mengganas-440793.
(3) Liputan harian berita dunia terkini | Astro Awani. https://www.astroawani.com/berita-dunia.

donate
Previous articleSuasana Perang di Gaza Semakin Meruncing
Next articleUsaha dari Aid4Palestine Bantu Palestin