donate

PAS Tunjuk Solidariti Terhadap Palestin di Muktamar Tahunan Ke-69

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) akan mengadakan Muktamar Tahunan Ke-69 pada 20-22 Oktober 2023 di IDCC Shah Alam, Selangor, dengan tema ‘Solidariti PAS Terhadap Perjuangan Palestin’. Muktamar ini akan menampilkan pelbagai acara yang berkaitan dengan isu-isu Palestin, termasuklah ucapan dasar presiden, doa wehdah, kutipan derma, unjuk rasa, dan pelancaran bantuan kebajikan dan projek pembangunan di Gaza.

Muktamar ini juga akan dihadiri oleh beberapa tetamu jemputan dari dalam dan luar negara, antaranya ialah pimpinan parti-parti politik dan NGO antarabangsa yang menyokong perjuangan Palestin, seperti dari Palestin, Turkiye, Timur Tengah, Asia Barat dan Rantau Nusantara. Selain itu, PAS juga telah menjemput pimpinan parti komponen Perikatan Nasional, parti-parti politik dan NGO-NGO tempatan, serta tokoh negarawan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan, berkata bahawa Muktamar ini adalah manifestasi solidariti PAS terhadap perjuangan pembebasan bumi Palestin. Beliau juga berkata bahawa PAS telah membatalkan jemputan kepada beberapa Kedutaan bagi negara-negara yang secara terbuka menyokong tindakan regim Zionis Israel dalam serangan di Semenanjung Gaza dan Tebing Barat mutakhir ini.

Beliau menyeru kepada seluruh warga Malaysia yang prihatin terhadap perjuangan Palestin untuk mengikuti perjalanan Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-69, samada mengikutinya secara langsung di atas talian ataupun hadir sebagai ‘Pemerhati’ sepanjang tempoh Muktamar, yang akan dijalankan secara terbuka.

“Malaysia Sejahtera”

Sumber: [Kenyataan Media PAS]

donate
Previous articleDoktor, Jururawat dan Kanak-Kanak Di Bom Israel
Next articleGerakan Bantuan Kemanusiaan kepada Penduduk Gaza yang Sedang Diserang oleh Israel