donate

Serangan Hamas ke atas Israel pada hari Sabtu yang lalu telah menimbulkan gelombang kejutan di seluruh dunia, terutamanya di Timur Tengah. Serangan ini berlaku 50 tahun dan sehari selepas Perang Arab-Israel pada Oktober 1973 yang menjadi kenangan penting di rantau ini. Hamas telah melancarkan ribuan roket dan menyerang Israel dari darat, udara, dan laut. Serangan ini telah mengejutkan Israel yang hampir tidak bersedia menghadapinya.

Dalam podcast The Take 1, kami mendengar pandangan dan pengalaman wartawan Al Jazeera yang berada di Gaza dan selatan Israel mengenai peristiwa luar biasa ini. Kami juga akan menyampaikan lebih banyak maklumat mengenai perkembangan terkini minggu ini.

Presiden AS Joe Biden telah menyatakan sokongan “teguh” kepada Israel dan haknya untuk mempertahankan diri. AS telah menghantar kapal dan pesawat ketenteraan ke Israel, dan juga menguatkan kedudukan mereka di rantau ini. Namun, Hamas juga mempunyai sekutu-sekutunya, dan gelombang kejutan serangan itu masih berterusan. Di Lubnan, Hezbollah telah menembak roket merentasi sempadan ke Israel, sementara Iran telah menafikan dakwaan bahawa ia terlibat dalam serangan Hamas.

Jadi, seberapa besar kemungkinan keganasan yang meningkat ini akan menyebabkan letupan rantau? Dalam episod The Take 2, kami berbincang dengan Rami Khouri, seorang pakar dasar awam yang terkemuka di Universiti Amerika Beirut.

Sumber: Al Jazeera

donate
Previous articleWHO kutuk keras perintah Israel untuk pengungsian hospital di Gaza
Next articleAngka Syahid Terus Meningkat