donate

Peristiwa ini berlaku pada hari Ahad, 22 Oktober 2023, ketika Tentera Israel melancarkan serangan udara ke Jalur Gaza sebagai balasan kepada serangan Hamas pada 7 Oktober. Menurut laporan NBC News¹, sebuah letupan telah berlaku di sekolah Ahmed Abdelaziz di bandar Khan Younis, yang digunakan sebagai tempat perlindungan oleh UNRWA (Badan Bantuan dan Pekerjaan untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat). Letupan itu telah membunuh sekurang-kurangnya lima orang dan mencederakan berpuluh-puluh lagi, termasuk kanak-kanak dan kakitangan UNRWA. Sekolah itu adalah antara 183 sekolah yang dijalankan oleh UNRWA di Gaza, yang menyediakan pendidikan, kesihatan dan perkhidmatan sosial kepada lebih daripada 1.4 juta pelarian Palestin⁴.

UNRWA telah menyatakan bahawa ia telah memberikan koordinat sekolah itu kepada semua pihak yang berkaitan setiap hari sejak 7 Oktober, tetapi ia masih diserang oleh Tentera Israel. Komisioner Jeneral UNRWA, Philippe Lazzarini, telah mengutuk serangan itu sebagai “menyayat hati” dan menunjukkan “pengabaian terang terhadap nyawa orang awam”. Beliau juga berkata bahawa “tiada tempat yang selamat di Gaza lagi, malah kemudahan UNRWA pun tidak”⁴.

Tentera Israel pula telah menuduh Hamas menghalang orang ramai daripada “keluar dari bahaya” dan sekali lagi menasihatkan orang Palestin untuk berpindah ke “zona selamat” di selatan Gaza. Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, juga telah menyalahkan Hamas atas letupan yang berlaku di hospital al-Ahli di Bandar Gaza pada hari Selasa, yang dikatakan disebabkan oleh roket yang dilancarkan dengan salah oleh Hamas. Hamas pula telah menafikan tuduhan itu dan menuduh Israel melakukan serangan udara ke hospital itu².

Sumber berita:
(1) As Israel-Hamas war rages, a school blast shows people in Gaza have …. https://www.nbcnews.com/news/world/israel-hamas-war-gaza-shool-blast-palestinians-khan-younis-rcna121181.
(2) UNRWA Situation Report # 4 on the Gaza Strip and the West Bank …. https://www.unrwa.org/resources/reports/unrwa-situation-report-4-gaza-strip-and-west-bank-including-east-jerusalem.
(3) A UN group said its school shelter was bombed during Israeli airstrikes …. https://www.businessinsider.com/unrwa-gaza-shelter-school-israel-bombed-coordinates-2023-10.
(4) Escalation of hostilities between Israeli forces and Palestinian armed …. https://www.ochaopt.org/content/flash-update-1-10-may-2023.

donate
Previous articleTentera Israel terbunuh ketika serangan darat Gaza
Next articleSemenanjung Gaza diserang hebat oleh Israel, rakyat Palestin menderita