donate

Aid4Palestine adalah sebuah gabungan yang terdiri dari lebih 150 badan bukan kerajaan (NGO) di Malaysia yang bersama-sama mengumpulkan dana dan bantuan kemanusiaan untuk rakyat Gaza yang menderita akibat serangan Israel¹².

Aid4Palestine telah menghantar sumbangan rakyat Malaysia, khususnya daripada ahli-ahli, penyokong dan pimpinan PAS, kepada penduduk Gaza sejak Mei 2021¹. Sumbangan tersebut meliputi keperluan asas, pembiayaan sewa kediaman, dan pembelian ambulans sebagai klinik bergerak¹.

Aid4Palestine juga bekerjasama dengan Persatuan Cinta Gaza Malaysia, sebuah NGO yang mempunyai wakil di Gaza yang dapat menyalurkan bantuan secara langsung kepada rakyat Gaza³. Persatuan Cinta Gaza Malaysia juga menyediakan perkhidmatan perubatan, pendidikan, dan psikologi kepada mangsa-mangsa serangan Israel³.

Aid4Palestine terus meluaskan kutipan sumbangan daripada pelbagai pihak dan entiti terutamanya orang awam di Malaysia¹². Sumbangan boleh dibuat menerusi akaun Maybank 5640 7061 4481 (Tabung Kemanusiaan PASRelief) atau melalui laman web ini dengan rujukan ‘Aid4Palestine’¹.

Aid4Palestine juga menggalakkan rakyat Malaysia untuk menyuarakan sokongan dan solidariti kepada rakyat Palestin melalui media sosial dan demonstrasi aman². Aid4Palestine berharap agar konflik di Timur Tengah dapat diselesaikan secara adil dan damai.

Aid4Palestine 2.0 diaktifkan kembali setelah berlaku Peperangan Taufan Al Quds bermula 7 Oktober 2023 lalu.

Konsep dan pergerakan yang sama dari sebelum iji, Aid4Palestine akan terus menggerakkan massa untuk terus membela rakyat Palestin.

Rujuk:
(1) Sumbangan #Aid4Palestine telah diterima penduduk Gaza – HarakahDaily. https://harakahdaily.net/index.php/2021/05/29/sumbangan-aid4palestine-telah-diterima-penduduk-gaza/.
(2) Pas lancar kutipan dana untuk Palestin – Sinar Harian. https://www.sinarharian.com.my/article/629060/berita/nasional/pas-lancar-kutipan-dana-untuk-palestin.
(3) 5 cara rakyat Malaysia boleh bantu warga Palestin | Astro Awani. https://www.astroawani.com/berita-malaysia/5-cara-rakyat-malaysia-boleh-bantu-warga-palestin-298691.
(4) Tabung Bantuan Kemanusiaan Palestin. https://pasrelief.onpay.my/order/form/gaza.
(5) Facebook Rasmi. https://web.facebook.com/pasrelieff.

donate
Previous articleKonflik Israel-Palestin: Iran beri amaran, Abbas nafi Hamas wakili rakyat
Next articleDoktor, Jururawat dan Kanak-Kanak Di Bom Israel