donate
KOTA GAZA, 6 OKT 2023: Bangunan Andalus Gaza, sebuah pusat kebudayaan dan pendidikan yang dibina hasil sumbangan kerajaan Kelantan pada pasca perang tahun 2021, telah musnah akibat serangan udara Israel semalam. Bangunan itu merupakan salah satu daripada beberapa bangunan yang menjadi sasaran tentera Israel dalam eskalasi konflik di Jalur Gaza.
Bangunan Andalus Gaza terletak di kawasan pelabuhan Kota Gaza, berhampiran dengan Rumah Sakit Indonesia yang juga mengalami kerosakan akibat serangan tentera Israel. Bangunan itu dibina dengan gaya arkitektur Islam yang mengingatkan kepada zaman keemasan Islam di Andalus, Spanyol. Bangunan itu mempunyai ruang-ruang untuk aktiviti kebudayaan, pendidikan, kesenian, dan perpustakaan. Ianya baharu sahaja siap kerja-kerja penaik-tarafan bangunan, belum digunakan sepenuhnya, namun hancur musnah sekelip mata.
Bangunan itu merupakan hasil sumbangan kerajaan Kelantan yang mengagihkan RM100,000 melalui Tabung Serambi Mekah pada Mei 2021 sebagai tanda solidariti dengan rakyat Palestin. Sumbangan itu merupakan sebahagian daripada RM3.6 juta yang berjaya dikumpul oleh kerajaan Kelantan untuk Tabung Kemanusiaan Palestin melalui kempen #Aid4Palestine.
Sumber
donate
Previous articleGaza terus dibom, rakyat Palestin terus bermandikan darah!
Next articleGaza dalam Keadaan Krisis: Kematian Meningkat, Bantuan Antarabangsa Tersekat