donate
Malam yang berdarah dan mengerikan telah berlaku di G2Z4, menurut laporan media dan saksi mata, selepas Internet dan komunikasi dipotong sepenuhnya dari Jalur Gaza, dan kelihatan pengeboman tentera Isreel makin meningkat.
G424 terus dibom dengan dahsyat walaupun sewaktu dini hari. Teruskan doa agar mereka semua selamat dan terus diberikan kekuatan. Itulah sekadar kemampuan yang kita boleh lakukan.
Segala kemudahan asas telah disekat dan bekalan makanan terputus. Hospital juga sudah tiada ubat dan alatan yang mencukupi. Diburukkan lagi dengan sempadan Rafah ditutup sepenuhnya oleh Israel. Mereka berada dalam penjara bermandikan darah.1

Bantuan terus disekat

Keadaan hidup untuk penduduk awam di Gaza telah bertambah buruk dengan dramatik. Philippe Lazzarini, Pesuruhjaya Agung Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA) telah menggambarkan situasi sebagai “bencana yang belum pernah berlaku sebelum ini”. Ubat, makanan, air, dan bahan api semakin habis, sementara ratusan ribu penduduk sivil yang putus asa telah mencari perlindungan di kemudahan dan tempat perlindungan UNRWA. Menurut laporan situasi terkini UNRWA pada hari Jumaat, lebih daripada 695,000 orang yang terlantar di dalam negeri berlindung di 149 kemudahan UNRWA.²
Christof Johnen, ketua Kerjasama Antarabangsa di Bulan Sabit Merah Jerman (DRK), memberitahu DW bahawa kakitangan bantuan baru tidak dapat memasuki Gaza: “Ramai orang Palestin yang bekerja di lapangan adalah sukarelawan. Mereka menyediakan sebahagian besar bantuan, dan mereka melakukan ini di bawah bahaya yang besar dan dengan risiko peribadi yang tinggi.” ²
Penghantaran bantuan antarabangsa dari pelbagai negara pertama-tama dihantar ke Mesir. Di pintu masuk sempadan Rafah, di wilayah Sinai timur laut Mesir, penghantaran dibawa ke Gaza dan diangkut ke seluruh wilayah yang dikepung. Setelah mereka tiba di destinasi mereka, mereka diterima oleh organisasi PBB serta agensi bantuan lain seperti Bulan Sabit Merah Antarabangsa, yang mengedarkannya ke hospital dan kemudahan PBB. Tetapi penghantaran telah terjejas dengan teruk oleh hakikat bahawa banyak jalan di Gaza telah dimusnahkan dalam tembakan meriam, atau terhalang dengan runtuhan dari bangunan yang runtuh. Kerosakan yang meluas di utara Gaza telah menjadikan penghantaran bantuan tidak mungkin untuk Bulan Sabit Merah Jerman dan Bulan Sabit Merah Palestin, kata Johnen. ²
Selain itu, Israel telah meletakkan sekatan pada penghantaran bantuan dengan harapan bahawa bekalan bantuan tidak sampai ke Hamas. Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres, telah mengkritik jumlah bantuan yang dihantar ke Gaza sebagai ‘tidak mencukupi sama sekali’. ²
Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mengatakan ia telah menembusi garis pertahanan hadapan Hamas di utara Gaza, dan seorang komander Israel berkata pasukannya berada di “pintu masuk Kota Gaza”. Pada pagi Khamis, wartawan BBC di Jalur Gaza, Rushdi Abualouf, berkata terdapat lima pertempuran yang berbeza sedang berlangsung di utara dan sekitar Kota Gaza. Dia berkata yang terbesar adalah di barat laut jalur itu, di mana “sangat sedikit” orang yang tinggal. IDF mendakwa telah membunuh “puluhan” pejuang Hamas dalam pertempuran semalam ke Khamis.
Kementerian Kesihatan yang dikendalikan oleh Hamas di Gaza berkata bahawa 1,000 orang mati, cedera atau hilang berikutan serangan udara Israel di Jabalia, di utara Gaza, pada hari Selasa dan Rabu. Sebelum ini, ia berkata 195 orang telah terbunuh. Beberapa bangunan kediaman telah dimusnahkan dalam serangan itu. Tentera Israel berkata ia telah membunuh seorang komander Hamas kanan dan puluhan pejuang. Tembakan meriam yang berat juga telah berterusan di sekitar Hospital Al-Quds di Kota Gaza, menurut Bulan Sabit Merah Palestin. Sekitar 14,000 orang difikirkan berlindung di sana. Bulan Sabit Merah Palestin berkata tentera Israel memberitahu kakitangan untuk mengosongkan pada hari Ahad menjelang serangan, tetapi ia adalah mustahil untuk memindahkan ratusan pesakit yang sedang dirawat di sana. ¹
IDF mempunyai puluhan ribu askar, bersama dengan kereta kebal dan meriam, di sepanjang sempadan Gaza dan di dalam wilayah itu. Ia telah mengaktifkan sekitar 300,000 anggota simpanan bersama dengan pasukan tetapnya sebanyak 160,000. Hamas difikirkan mempunyai kira-kira 25,000 ahli dalam sayap militannya. Ia juga mempunyai rangkaian terowong bawah tanah di seluruh Gaza, yang menyambungkan pusat-pusat komandanya, yang ia katakan meregang sejauh 500km (310 batu). ¹¹:
06/11/2023
Sumber
(1) What is happening in Israel and Gaza, and what is Hamas?. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67039975.
(2) ‘Catastrophic’ humanitarian situation in besieged Gaza. https://www.dw.com/en/catastrophic-humanitarian-situation-in-besieged-gaza/a-67310921.
(3) What is happening in Israel and Gaza, and what is Hamas?. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67039975.
(4) ‘Catastrophic’ humanitarian situation in besieged Gaza. https://www.dw.com/en/catastrophic-humanitarian-situation-in-besieged-gaza/a-67310921.
(5) Israel-Gaza war in maps and charts: Live Tracker – Al Jazeera. https://www.aljazeera.com/news/longform/2023/10/9/israel-hamas-war-in-maps-and-charts-live-tracker.
(6) The Gaza Strip and its history, explained – The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/world/2023/10/09/gaza-strip-israel-hamas-explained/.
(7) Gaza: The History That Fuels the Conflict | HISTORY. https://www.history.com/news/gaza-conflict-history-israel-palestine.
donate
Previous articleIsrael Tidak Peduli Dunia: Serang Gaza, Demonstrasi Seluruh Dunia Meningkat
Next articleBom Israel Musnahkan Bangunan Andalus Gaza, Sumbangan Kerajaan Kelantan untuk Palestin