Home Contact Us Dr Ahmad Abu Ayesh Al Najjar

Dr Ahmad Abu Ayesh Al Najjar

Duta Muhibbah Aid4Palestine 1.0

Dr Abu Ayesh seorang aktivis dan kemanusiaan yang datang dari Gaza, sebuah wilayah yang secara terus-menerus menghadapi konflik dan penindasan oleh rejim Israel. Beliau bergabung dengan Muslim Care Malaysia (MCM), sebuah NGO yang bertujuan membantu mereka yang memerlukan dengan tema “Bantuan Kemanusiaan Melintasi Sempadan” pada tahun 2009.

Beliau juga menjadi duta Aid4Palestine 1.0, sebuah inisiatif yang dilancarkan oleh pelbagai NGO di Malaysia yang dilhamkan oleh Tan Sri Dato Seri Tuanguru Hj Abdul Hadi Awang selaku Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah. MCM adalah NGO teras dalam sekretariat Aid4Palestine 1.0 tersebut. Sekretariat Aid4Palestine bermatlamat untuk mengumpul sumbangan dan bantuan bagi rakyat Palestin yang terjejas akibat serangan Israel pada Mei 2021.

Latar belakang keluarga

Ahmad Abu Ayesh Al Najjar dilahirkan pada tahun 1969 di Gaza. Beliau merupakan anak Ayesh Al Najjar dan Afaf Khalaf. Ayahnya adalah penduduk asal bandar Khan Younis, manakala ibunya berasal dari Yafa. Beliau mempunyai lapan orang adik-beradik, lima orang lelaki dan tiga orang perempuan. Salah seorang anak saudaranya, Tayseer Al Najjar, terbunuh dalam serangan Israel pada tahun 2014, bersama-sama dengan 76 orang ahli keluarga lain.

Ahmad Abu Ayesh Al Najjar dikurniakan dengan tiga orang anak, seorang perempuan dan dua orang lelaki. Anak perempuannya diberi nama Afaf, mengambil nama neneknya. Manakala anak lelakinya bernama Al-Baraa dan Muhammed. Keluarga Ahmad Abu Ayesh Al Najjar tinggal di sebuah rumah di Khan Younis, di Selatan Jalur Gaza dan beliau memegang jawatan Pengarah Hubungan Awam di Kementerian Pendidikan Gaza.

Pengalaman dalam Amal dan Kerja Kemanusiaan

Ahmad Abu Ayesh Al Najjar telah terlibat dalam banyak amal dan kerja penyiaran di Gaza. Beliau telah menghantar makanan, ubat-ubatan, bantuan pendidikan dan kebajikan kepada ribuan mangsa perang, pelarian, anak yatim dan golongan miskin. Beliau juga menyediakan khidmat penjagaan kesihatan dan kaunseling kepada mereka yang mengalami trauma akibat keganasan dan kehilangan. Beliau juga menguruskan program pendidikan dan latihan untuk meningkatkan kemahiran dan kesejahteraan rakyat Palestin.

Ahmad Abu Ayesh Al Najjar tidak hanya menyediakan bantuan fizikal, tetapi juga bantuan rohani. Beliau telah menyebarkan dakwah Islam kepada orang Malaysia dan Indonesia semasa beliau berada di Malaysia melalui ceramah, dialog, seminar dan media sosial. Beliau telah menyeru untuk persaudaraan, kesabaran, keadilan dan keamanan dalam menghadapi cabaran dan ujian yang dihadapi oleh umat Islam di Gaza dan di seluruh dunia. Beliau juga menegakkan hak asasi manusia dan menentang segala bentuk penindasan, diskriminasi dan ketidakadilan.

Seorang pahlawan yang tidak dikenali

Ahmad Abu Ayesh Al Najjar adalah contoh teladan yang sepatutnya diteladani oleh setiap orang. Beliau telah menunjukkan komitmen, dedikasi, keberanian dan kepedulian yang tinggi dalam melaksanakan misi kemanusiaannya. Beliau telah mengorbankan masa, tenaga, kekayaan dan keselamatannya demi membantu mereka yang lebih memerlukan. Beliau telah membuktikan bahawa Islam adalah rahmat bagi semua ciptaan.