Home Contact Us Syeikh Ekrima Sa’id Sabri

Syeikh Ekrima Sa’id Sabri

Syeikh Ekrima Sa’id Sabri: Duta Muhibbah Aid4Palestine.

Syeikh Ekrima Sa’id Sabri adalah seorang ulama dan imam yang dihormati dan disegani oleh umat Islam di seluruh dunia. Beliau merupakan dai Masjidil Al-Aqsa, masjid ketiga paling suci dalam Islam, yang terletak di Baitulmuqaddis. Beliau juga merupakan bekas Mufti Agung Palestin dan Presiden Majlis Ulama Palestin. Beliau juga telah dilantik sebagai Duta Muhibbah Aid4Palestine, sebuah badan yang ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia untuk menyelaras bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin.

Latar Belakang

Syeikh Ekrima Sa’id Sabri dilahirkan pada tahun 1939 di Baitulmuqaddis. Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah-sekolah Islam di sana. Beliau kemudian melanjutkan pengajiannya di Universiti Al-Azhar di Kaherah, Mesir, di mana beliau mendapat ijazah sarjana muda dalam bidang Syariah dan Usuluddin pada tahun 1963. Beliau juga mendapat ijazah sarjana dalam bidang Fiqh dan Ushul Fiqh pada tahun 1966. Beliau kemudian kembali ke Baitulmuqaddis dan menjadi pensyarah di Universiti Al-Quds dan Universiti Islam Gaza.

Penglibatan dalam Kerja Imam dan Ulama

Syeikh Ekrima Sa’id Sabri telah dilantik sebagai imam Masjidil Al-Aqsa pada tahun 1972 oleh Yasser Arafat, pemimpin Organisasi Pembebasan Palestin (PLO). Beliau telah meneruskan peranan ini sehingga kini, kecuali pada tahun 1994 hingga 2006, apabila beliau menjadi Mufti Agung Palestin. Sebagai imam Masjidil Al-Aqsa, beliau bertanggungjawab untuk mengendalikan urusan ibadah, pendidikan, dakwah, dan khutbah di masjid tersebut. Beliau juga menjadi pemimpin solat Jumaat dan solat-solat sunat lain seperti solat Tarawih dan solat Eid.
Sebagai Mufti Agung Palestin, beliau bertanggungjawab untuk mengeluarkan fatwa-fatwa yang berkaitan dengan isu-isu agama, sosial, politik, dan kemanusiaan yang melibatkan rakyat Palestin. Beliau juga menjadi Presiden Majlis Ulama Palestin, sebuah badan yang menghimpunkan ulama-ulama dari pelbagai mazhab dan aliran dalam Islam. Beliau juga menjadi ahli Jawatankuasa Fatwa Antarabangsa yang ditubuhkan oleh Rabithah Alam Islam.

Penglibatan dalam Kerja Kemanusiaan

Syeikh Ekrima Sa’id Sabri adalah seorang aktivis kemanusiaan yang berani menyuarakan hak-hak rakyat Palestin yang teraniaya oleh penjajahan Israel. Beliau sering mengkritik tindakan Israel yang melanggar hak asasi manusia dan hukum antarabangsa dengan menyerang, mengepung, merampas, dan merosakkan tanah suci umat Islam seperti Masjidil Al-Aqsa dan Baitulmuqaddis. Beliau juga menyeru umat Islam dan masyarakat antarabangsa untuk bersatu padu dalam membela nasib rakyat Palestin.
Beliau juga turut terlibat dalam menyediakan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin yang memerlukan seperti makanan, ubat-ubatan, pakaian, air bersih, pendidikan, pekerjaan, dan perlindungan. Beliau bekerjasama dengan pelbagai NGO dan badan-badan kemanusiaan seperti Persatuan Cinta Gaza Malaysia [10], Sekretariat Aid4Palestine¹², Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM), Pertubuhan Kebajikan Amal Islamiyah Malaysia (YAKIN), Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Malaysia (PEYATIM), dan lain-lain.
Pada tahun 2021, beliau telah dilantik sebagai Duta Muhibbah Aid4Palestine, sebuah badan yang ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia menerusi Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bagi menyelaras bantuan daripada badan bukan kerajaan di Malaysia ke Palestin, pascaserangan awal ke atas Palestin dalam krisis Israel-Palestin 2021. Beliau bersama-sama dengan Muhammad Nadir Al-Nuri10, CEO Pertubuhan Cinta Gaza Malaysia, bertanggungjawab untuk mengenalpasti, menilai, menyelaras, dan melaporkan penyaluran bantuan di lapangan.
Syeikh Ekrima Sa’id Sabri adalah seorang contoh yang baik bagi kita semua. Beliau telah menunjukkan kecintaan yang mendalam terhadap agama Islam dan tanah suci Palestin. Beliau juga telah menunjukkan keberanian dan ketabahan yang tinggi dalam menghadapi cabaran dan ancaman dari Israel. Beliau adalah seorang imam dan aktivis Palestin yang patut kita hormati dan doakan.
21/10/2023

Sumber:

(1) Nadir Al-Nuri – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. https://ms.wikipedia.org/wiki/Nadir_Al-Nuri.
(2) Sumbangan berjaya disalur kepada penduduk Gaza – HarakahDaily. https://harakahdaily.net/index.php/2021/05/29/sumbangan-berjaya-disalur-kepada-penduduk-gaza/.
(3) Ekrima Sa’id Sabri – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Ekrima_Sa%27id_Sabri.
(4) Imam Masjid Al Aqsa: Israel tak Ingin Palestina Merdeka – Republika Online. https://khazanah.republika.co.id/berita/o8jd0i313/imam-masjid-al-aqsa-israel-tak-ingin-palestina-merdeka.
(6) Israel Perpanjang Deportasi Syekh Ekrima Sa’id Shabri Hingga 4 Bulan. https://www.islampos.com/israel-perpanjang-deportasi-syekh-ikrimah-shabri-hingga-4-bulan-192765/.
(7) Masjid Al-Aqsa – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. https://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Al-Aqsa.
(8) Al-Aqsa Mosque – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsa_Mosque.
(9) Masjid al-Aqsha : Sejarah, Asal Usul dan Fakta. https://www.ayoksinau.com/masjid-al-aqsha/.
(11) Nadir Al-Nuri – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. https://ms.wikipedia.org/wiki/Nadir_Al-Nuri.
(12) Biodata Nadir Al Nuri, Aktivis Kemanusiaan Malaysia – Nadz.my. https://nadz.my/biodata-nadir-al-nuri/.
(13) Sumbangan berjaya disalur kepada penduduk Gaza – HarakahDaily. https://harakahdaily.net/index.php/2021/05/29/sumbangan-berjaya-disalur-kepada-penduduk-gaza/.