Home Contact Us Ustaz Muhammad Nadir Al Nuri

Ustaz Muhammad Nadir Al Nuri

Ustaz Muhammad Nadir Al Nuri: Duta Muhibbah Aid4Palestine

Saudara Nadir Al Nuri adalah seorang rakyat Malaysia yang telah menetap di Semenanjung Gaza, Palestin sejak tahun 2013. Beliau adalah seorang aktivis kemanusiaan yang berdedikasi untuk membantu rakyat Palestin yang menderita akibat penindasan dan peperangan oleh Israel. Beliau juga merupakan pengasas dan ketua pegawai eksekutif kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dipanggil Persatuan Cinta Gaza Malaysia (Cinta Gaza Malaysia).

Latar Belakang

Saudara Nadir Al Nuri dilahirkan di Scotland pada tahun 1987 ketika bapanya, Prof Dr Kamaruzaman Yusoff, sedang membuat pengajian PhD di sana. Bapanya adalah seorang ahli akademik terkenal di Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Saudara Nadir dibesarkan dengan asas pendidikan yang kuat dan berminat dalam bidang sains dan agama. Beliau pernah belajar di Asasi Sains Universiti Malaya (UM), Ijazah Sarjana Muda Sains Marin di Universiti Malaysia Sabah (UMS), Diploma Syariah dan Bahasa Arab di Kolej Antarabangsa Damsyik, dan Ijazah Sarjana Muda Syariah di Universiti Islam Gaza.

Penglibatan dalam Kerja Kemanusiaan

Saudara Nadir Al Nuri mula terlibat dalam kerja kemanusiaan apabila beliau menyertai misi bantuan ke Gaza pada tahun 2013. Beliau terkesan dengan keadaan rakyat Gaza yang hidup dalam keadaan yang sukar dan tidak adil. Beliau memutuskan untuk menetap di Gaza dan meneruskan perjuangannya untuk membantu rakyat Palestin. Beliau telah menyediakan bantuan perubatan, makanan, air bersih, pendidikan, pekerjaan, dan budaya kepada rakyat Gaza yang memerlukan. Beliau juga telah menyuarakan isu-isu Palestin melalui media sosial, kolumnis, dan ceramah.

Pengasasan NGO Cinta Gaza Malaysia

Pada tahun 2014, Saudara Nadir Al Nuri telah menubuhkan NGO Cinta Gaza Malaysia bersama dengan sekumpulan belia Malaysia yang bercita-cita untuk menyumbang kepada projek pembangunan di Gaza. NGO ini berdaftar di bawah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) dengan nombor PPM0281018062014. Matlamat NGO ini adalah untuk menjadi organisasi terkemuka di Asia Tenggara dalam memberikan penyelesaian untuk ekonomi sosial Palestin menjelang tahun 2023. NGO ini juga berhasrat untuk meningkatkan kesedaran dan sokongan masyarakat antarabangsa terhadap isu-isu Palestin.
NGO Cinta Gaza Malaysia telah melaksanakan pelbagai program dan aktiviti yang melibatkan bidang pendidikan, kesihatan, kehidupan, air dan sanitasi, budaya, dan advokasi. Antara program-program yang telah dilaksanakan adalah seperti Aid for Education, Aid for Winter, Aid for Ramadan, Aid for Qurban, Aid for Orphans, Aid for Widows, Aid for Disabled, Aid for Farmers, Aid for Fishermen, Aid for Entrepreneurs, Aid for Culture, Aid for Advocacy, dan lain-lain. NGO ini juga telah meluaskan operasinya ke negara-negara lain seperti Syria, Afrika, Sri Lanka, Mindanao, dan Sudan.
NGO Cinta Gaza Malaysia mempunyai pejabat utama di Bandar Baru Bangi, Selangor dan pejabat cawangan di Gaza City. NGO ini juga mempunyai lebih daripada 1000 sukarelawan yang berkhidmat di pelbagai negara. NGO ini juga bekerjasama dengan lebih daripada 50 NGO lain yang mempunyai visi dan misi yang sama dalam membantu rakyat Palestin.

Perkahwinan dengan Gadis Gaza

Saudara Nadir Al Nuri telah mendirikan rumah tangga dengan seorang gadis Gaza yang bernama Reem Al-Minawi pada bulan Mei 2016. Reem adalah seorang balu pejuang Palestin yang mempunyai lima orang anak. Saudara Nadir telah menerima Reem dan anak-anaknya sebagai keluarganya sendiri. Beliau juga telah dikurniakan dua orang anak lagi dengan Reem, iaitu Haura dan Naeem. Kini, Saudara Nadir mempunyai tujuh orang anak yang menjadi sumber kegembiraan dan kekuatannya.
Saudara Nadir Al Nuri adalah seorang contoh yang baik bagi kita semua. Beliau telah menunjukkan semangat yang tinggi dalam berjuang untuk keadilan dan kemanusiaan. Beliau juga telah menunjukkan kasih sayang dan tanggungjawab yang besar terhadap keluarganya dan rakyat Palestin. Beliau adalah seorang aktivis kemanusiaan dan pengasas NGO Cinta Gaza Malaysia yang patut kita hormati dan banggakan.

Sumber:

(1) Nadir Al-Nuri – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. https://ms.wikipedia.org/wiki/Nadir_Al-Nuri.
(3) Persatuan Cinta Gaza Malaysia – For Palestine With Love. https://cgm.com.my/.
(4) Our Association – Persatuan Cinta Gaza Malaysia. https://cgm.com.my/our-association/.
(6) 24 jam tiada khabar isteri, anak-anak di Gaza – Utusan Malaysia. https://www.utusan.com.my/berita/2023/10/24-jam-tiada-khabar-isteri-anak-anak-di-gaza/.

(8) ANAK YATIM – donate.infakpalestin.com. https://donate.infakpalestin.com/order/form/anakyatim.