Home Contact Us Who Are We

Who Are We

Sekretariat Aid4Palestine 1.0

Ditubuhkan pada 11 Mei 2021 bersamaan 29 Ramadan 1442 bertujuan menggabung dan menyelaras bantuan kepada mangsa-mangsa serangan terbaharu Zionis Israel di Masjidil Aqsa 5 Mei 2021 dan 9 Mei 2021 di Gaza, Palestin.

Penubuhan jawatankuasa pemandu atau penyelaras (sekretariat) ini penting bagi memandu dan menyelaras secara tersusun segala bentuk bantuan yang akan dihulurkan kepada mangsa-magsa perang dan penindasan yang tidak berperikemanusiaan itu.

Ianya bertujuan juga menggembeling tenaga dan kepakaran dalam gabungan NGO supaya memaksimakan sumber dan impak kepada gerakan kutipan dana.

Sekretariat Aid4Palestine 2.0

Pengaktifan semula sekretariat Aid4Palestine 2.0 ini setelah berlaku peperangan Taufan Al-Aqsa yang tercetus pada 7 Oktober 2023 lepas.

Penubuhan ini meletakkan dasar dan konsep yang sama dari sebelumnya bagi menjalankan penyelarasan bantuan kemanusiaan kepada Palestine yang sedang dibom oleh Israhell.

Latar Belakang Aid4Palestine

 
Aid4Palestine adalah sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan pada 11 Mei 2021 dengan tujuan membantu mangsa perang Israel-Palestin. Ia dipengerusikan oleh YB Ustaz Dr Muhammad Khalil Abdul Hadi, Ketua Lujnah Antarabangsa Parti Islam Semalaysia (PAS).
 
Aid4Palestine mengumpulkan dana daripada orang ramai dan mendermakan kepada NGO-NGO yang beroperasi di Palestin, Turki dan Jordan. Antara NGO-NGO yang bekerjasama dengan Aid4Palestine adalah Sdr Muhd Nadir Al Nuri, Syeikh Ikrimah Sabri. Mereka dilantik sebagai Duta Muhibbah Aid4Palestine
 
Aid4Palestine juga menjalankan program-program kesedaran, sokongan dan solidariti terhadap rakyat Palestin yang tertindas. Sehingga kini, terdapat 154 NGO yang bergabung di bawah Aid4Palestine.
 
Sekretariat Aid4Palestine adalah sebuah inisiatif yang berasaskan Islam dan bersifat sukarela. Ia bertujuan untuk membantu rakyat Palestin yang menghadapi penindasan, keganasan dan pelanggaran hak asasi manusia oleh rejim Israel. Aid4Palestine juga berusaha untuk menegakkan keadilan, keamanan dan kemerdekaan bagi Palestin.
 

Aktiviti Aid4Palestine

Aid4Palestine telah menjalankan pelbagai aktiviti dan projek untuk membantu rakyat Palestin, antaranya:
 
1. Menghantar bantuan kemanusiaan seperti makanan, ubat-ubatan, pakaian, selimut, khemah dan peralatan sekolah kepada mangsa perang di Gaza, Baitulmuqaddis dan Tebing Barat.
 
2. Menyediakan bantuan perubatan dan rawatan kesihatan kepada pesakit dan cedera di hospital-hospital Palestin.
 
3. Membina dan membaik pulih rumah-rumah, masjid-masjid, sekolah-sekolah dan infrastruktur lain yang rosak akibat serangan Israel. 
 
4. Memberikan sokongan psikososial dan pendidikan kepada kanak-kanak dan remaja Palestin yang mengalami trauma dan stres.
 
5. Menyelaras bantuan yang akan disampaikan kepada pihak berautoriti di bumi Palestin.
 
6. Mengadakan kempen-kempen kesedaran, dialog, seminar, bengkel, pameran dan demonstrasi untuk menyuarakan isu-isu Palestin dan menuntut hak-hak mereka .
 
Aid4Palestine mengalu-alukan sumbangan, sokongan dan kerjasama daripada semua pihak yang prihatin dengan nasib rakyat Palestin. Anda boleh menyumbang secara online melalui laman web Aid4Palestine
 
Anda juga boleh menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh Aid4Palestine atau menjadi sukarelawan bagi organisasi ini. Sila hubungi pejabat Aid4Palestine di alamat berikut:
 
Sekretariat Aid4Palestin, C-4-1, Cybersquare,
Jalan Teknokrat 6, Cyber 5,
63000 Cyberjaya,
Selangor.
 
info@aid4palestine.org
 

Rujukan

3. [Aid4Palestine bantu pesakit kencing manis di Gaza](https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=1966808 )
6. [Aid4Palestine baiki masjid Al-Aqsa yang rosak akibat serangan Israel](https://www.ismaweb.net/2021/05/aid4palestine-baiki-masjid-al-aqsa-yang-rosak-akibat-serangan-israel/ )
8. [Aid4Palestine adakan program terapi seni untuk kanak-kanak Palestin](https://www.ismaweb.net/2021/08/10/aid4palestine-adakan-program-terapi-seni-untuk-kanak-kanak-palestin/ )
10. [Aid4Palestine desak kerajaan Malaysia sertai sanksi terhadap Israel](https://www.ismaweb.net/2021/05/aid4palestine-desak-kerajaan-malaysia-sertai-sanksi-terhadap-israel/ )
11. [Aid4Palestine anjur kempen #SaveSheikhJarrah untuk bantu penduduk Palestin](https://www.harakahdaily.net/index.php/2021/05/10/aid4palestine-anjur-kempen-savesheikhjarrah-untuk-bantu-penduduk-palestin/ )
12. [Aid4Palestine adakan dialog bersama aktivis Palestin](https://www.ismaweb.net/2021/06/20/aid4palestine-adakan-dialog-bersama-aktivis-palestin/ )
13. [Laman web rasmi Aid4Palestine](http://www.aid4palestine.org/ )
16.  [Bernama, Aid4Palestine Gabung 154 NGO] https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=1966808